top of page
2021-11-01 11.24.47.jpg

Welkom in de Leiestreek. Waar water, kunst, creatieve hotspots, smaakmakers en natuur samenvloeien tot een bruisend geheel.

 

Ben je een durver en graag actief dan kan je je uitleven op in Transfo Zwevegem en in De Gavers in Harelbeke.

Liever wat op het gemak: ook voor wandelen en fietsen is dit de ideale streek. Verschillende wandeltips en wandel- en fietskaarten liggen klaar in het vakantiehuis.

Of toch liever een brouwerijbezoek, een bijenworkshop of een kinderboerderij meepikken?

 

Alles ligt binnen handbereik. Hieronder vind je onze tips of neem een kijkje op https://www.toerisme-leiestreek.be/nl

 

Steden als Kortrijk, Gent, Rijsel, Brugge, Ieper, Doornik… liggen dankzij onze centrale ligging allemaal vlakbij en zijn zeker een bezoekje waard!

 

  • Fietsen

  • Wandelen

  • Avontuur

  • Natuur en bos

  • Cultuur

  • Kidsproof

  • Lokaal toerisme

​​

  1. Fietsen

​

Bewegwijzerde fietsroutes:

​​​

​​

Knooppuntenfietsroutes:

​​

De fietsnetwerkkaart van Toerisme Leiestreek is in het vakantiehuis aanwezig. Vichte heeft knooppunt 14.

​

2. Wandelen

​

Bewegwijzerde wandelroutes:

​​

​

Knooppuntenroute op het wandelnetwerk Land van Streuvels en Land van Mortagne: wandelkaart is aanwezig in het vakantiehuis.

​

Wandelingen Natuurpunt: https://www.anzegem.be/wandelingennatuurpunt

​​

Kasselrijbeekpad (3.4km):  bewegwijzerd met start aan oude kerk (op 200m van het vakantiehuis), klein wandellusje, kindvriendelijk, rustig.

​

Wandelen met de kids: Blob gezinszoektochten: https://www.toerisme-leiestreek.be/nl/doen/blob. Alle Blobzoektochten zijn aanwezig in het vakantiehuis.

Aanrader: op avontuur met Blob rond de Tiegemberg in Anzegem, een zoektocht van 2.7km kan je combineren met kinderboerderij/ koffie- en theeschuur Achiel en Hector in Tiegem. Ook van daaruit verschillende wandelingen mogelijk (Achiel en Hector ligt aan wandelknooppunt 52) https://achielenhector.be/wandelen-en-zo.html

​

3. Avontuur

​​

Avontuurlijke sites:

https://www.toerisme-leiestreek.be/nl/doen/avontuur

 

4. Natuur en bos

​

Anzegem bezit een zeer gevarieerd landschap, voornamelijk gekenmerkt door het interfluvium tussen Schelde en Leie (waterscheidingslijn) met een sterke panoramische beleving en diverse beekvalleien met kleinschalige structuren, veel kleine landschapselementen en weilanden.

De landbouw drukt het meest zijn stempel op het landschap. De grote kouters met sterk open karakter staan in contrast met het gesloten karakter van de beekvalleien en de brongebieden.
Daarnaast is Anzegem de bosrijkste gemeente van het arrondissement Kortrijk, de meeste bossen en bosrestanten zijn in privé-eigendom. De fauna en flora zijn vergelijkbaar met die van de Vlaamse Ardennen.

​

  • Gemeentelijk park 'Beukenhof' met ecologische vlindertuin en omgeving Kerkdreef (Vichte)

  • Natuurdomein Wijmelbroek (Pontstraat Deerlijk)

  • Provinciedomein de Gavers (Zwevegem- Harelbeke)

  • Tiegembos (Tiegem)

  • Kluisbos (Kluisbergen)

  • Muziekbos (Ronse)

  • Orveytbos (Zwevegem)

 

5. Cultuur

​

Kunstgalerie (Otegem): https://www.toerisme-leiestreek.be/nl/galerie-10a

De Egelantier (Otegem): https://www.egelantier.be/

Kunstzinnige uitstapjes in de Leiestreek: https://www.toerisme-leiestreek.be/nl/doen/kunst

​

6. Kidsproof

​​

​

​

7. Lokaal toerisme

​​

1. Lokale en ambachtelijke brouwerijen in de streek

 

Het Lijsternest: de woning en werkplek van schrijver Stijn Streuvels in Ingooigem https://www.anzegem.be/het-lijsternest-streuvelshuis

​

2. Vichte en zijn geschiedenis:

​

De dorpsnaam Vichte is afgeleid van Fifta of Vehta, de oude benaming van de Kasselrijbeek, die door Vichte stroomt en de grens vormde tussen de kasselrijen Oudenaarde en Kortrijk. Tot op vandaag spreken lokale bewoners nog van 'Der Vichten'. De oudste vermelding als “Vebta” (verkeerde kopie van Vehta) dateert van 1119. In dat jaar erkent Lambertus, bisschop van Noyon en Doornik, de kerk die ridder Goswin op de nieuw ontgonnen grond “Vebta” gebouwd heeft als parochiekerk.

 

  • Het Beukenhof van Vichte is een park met kasteel. Midden in het park prijkt een neorenaissancistisch kasteel uit 1876, dat burgemeester Karel Vlieghe in opdracht liet bouwen. Naast de kasteelwoning staat een portiers- en een hovenierswoning. In de hovenierswoning maakten we in 2024 het “HoveniersHuis”, als eerbetoon aan Albert de hovenier van meneer en madam Moreels. Het kasteel werd als zomerverblijf gebruikt en de hovenier en zijn vrouw moesten zorgen dat alles piekfijn in orde bleef. Op het domein bevinden zich verder ook ruime magazijnen en paardenstallen die nu worden gebruikt door jeugdbewegingen (KSA) uit Vichte. Na de dood van Karel Vlieghe kocht Gustaaf Moreels, de toenmalige echtgenoot van Vlieghe's nicht, het kasteel uit de nalatenschap. Moreels’ dochter liet de eigendom na aan haar dochter, die het op haar beurt dan weer aan het gemeentebestuur van Vichte verkocht. In 1973 valt dit 2,5 ha grote domein – op voorstel van de cultuurraad – onder de bevoegdheid van de Vichtse gemeenteraad. Sindsdien is het domein publiek gemeenschapsgoed. Eind 2005 zorgde een samenwerking tussen het gemeentebestuur en private partners voor een grondige restauratie van het kasteel en werd er een verfijnd restaurant/feestlocatie in ondergebracht: restaurant Beukenhof.

  • De Oude Kerk dateert oorspronkelijk uit 1110. Je kan ze eenvoudig bereiken via de oudste dreef van Vichte met zijn knotwilgen: de Kerkdreef. De kerk was een eenvoudige zaalkerk in Doornikse steen met een klokkenmuur, gebouwd in samenwerking met monniken uit Reims (Sint-Diederiksabdij in Saint-Thierry). De grootste uitbreiding kende het kerkje in de 14de eeuw. Binnenin vindt men merkwaardig en vrij uniek stucwerk uit de 17de eeuw, alsook een zeldzame koperen grafplaat voor Florentine Wielant, een van de echtgenotes uit het geslacht "van der Vichte". Thans wordt het oude kerkje gebruikt als expositieruimte en cultuurcentrum.  In "Flandria Illustrata" van Sanderus (17de eeuw) staan de knoteiken van de Kerkdreef reeds getekend.

  • Het Oud Kasteel (naast de oude kerk) dateert eveneens uit de 12de eeuw en is gebouwd op een motte. Het verkreeg zijn huidige vorm in de 15de en 16de eeuw. Het was bijna zes eeuwen lang het hoofdkwartier van het geslacht van der Vichte. Het oudste gedeelte ligt aan de achterkant van het bestaande gebouw. Op de zijgevel van de 15de-eeuwse schuur prijken de wapenschilden van de toenmalige heer en vrouw van Vichte. Het kasteel is privébezit en wordt bewoond door de familie Verhaeghe. Meer weten?https://www.facebook.com/spinspoele/  https://spinspoele.be/category/artikels/algemeen

​

3. Streekproduct de piro:

​

De “piro” is een stuk worst gebakken in broodjesdeeg, in het Anzegems, pistoletdeeg. Het resultaat is een gebakken stuk worst volledig omhuld door broodjesdeeg. De “piro” kan koud gegeten worden maar de meeste liefhebbers lusten hem goed warm.

De kunst bestaat erin om de piro zo op te warmen dat het broodje knapperig is en de worst goed warm. De piro’s kunnen opgewarmd worden in de oven of een combioven met grill kan ervoor zorgen dat het broodje knapperig blijft.

 

Te verkrijgen bij bakkerij Dewaele (Vichteplaats 29, Vichte).​

Tips voor trips

bottom of page